7 måter å holde seg faglig oppdatert på!

7 måter å holde seg faglig oppdatert på. baloggpost hovedbilde

Er det lenge siden du sist fikk litt faglig påfyll? For mange setter en hektisk jobbhverdag og et enda mer hektisk familieliv en stopper for den faglige oppdateringen.
Den gode nyheten er at det finnes måter å holde seg oppdatert på uten å ha et stort budsjett eller mye tid til overs, du må bare vite om mulighetene!

«Vi lærer så lenge vi lever» er et kjent ordtak, men hvor flinke er vi egentlig til å bevisst å lære noe nytt? Det handler om tid, prioriteringer og i noen tilfeller om penger. Hvis du ønsker å oppdatere deg faglig må du først avklare ambisjonsnivået – om du bare vil lære noe nytt eller om det skal føre til en ny grad eller gi studiepoeng. Du må vurdere hvor mye tid du kan legge i det, hvor høyt du skal prioritere det og om du skal gå etter gratis påfyll eller investere i et mer omfattende kurs. Velger du det siste er det avgjørende om det er satt av penger i budsjettet eller om du er villig til å betale det selv.

7 måter å holde seg faglig oppdatert på:

#1 Les nye fagbøker
#2 Følg blogger og nettsteder
#3 Delta i faglige grupper i sosiale medier
#4 Gå på frokostseminarer og kurs
#5 Delta i digitale kurs, foredrag og webinar
#6 Se opptak fra konferanser og slideshare
#7 Ta deltidsutdanninger og nettstudier

 

#1 Les nye fagbøker

En god start kan være å bestemme seg for å lese noen nye fagbøker innen for fagetområdet ditt. Kanskje har kollegaer tips til noe de nylig har lest eller hørt om, du kan søke på fagnettsteder eller gå direkte til bokhandelene. Kanskje har noen blogget om en bok de har lest og som de anbefaler å lese som du kan finne ved å bruke litt tid på å google.

Tips:

#2 Følg blogger og nettsteder

Neste skritt kan være å følge noen faglige nettsteder og blogger mer bevisst. Kanskje kan du bruke et verktøy for å samle informasjonen, du kan abonnere på nyhetsbrev eller du kan også velge å besøke fagstedene mer jevnlig. Det finnes ulike verktøy for å samle informasjonen fra blogger og nettsteder uten å måtte oppsøke dem selv. Du kan også følge disse via Facebook eller twitter. Eksempler på slike verktøy er for eksempel appen The Early Edition, Feedly eller andre.

Hvis du lurer på hvordan du finner frem til blogger verdt å følge, kan du sjekke ut hvilke blogger/personer man følger på en blogg du liker og finne flere som passer for din bransje eller ditt fagfelt. Selv har jeg i snart tre år fulgt Hans Petter Nygaard-Hansens blogg og han har en slik henvisning nederst på siden sin. Du finner min bloggliste på høyre side av denne bloggen. I tillegg kan du finne andre blogger ved å google eller gjennom faglig nettverk eller en fagforening. De har ofte henvisning til nettsteder og blogger innen et fagfelt.

Tips:

#3 Delta i faglige grupper i sosiale medier

I tillegg til nettsteder og blogger har det oppstått ulike grupper eller rom i sosiale medier hvor det skjer faglig utveksling, tips og råd. Ved å finne frem til disse vil du kanskje kunne øke din egen brukerverdi av Facebook – det blir mer enn glamorøse og humoristiske statusoppdateringer fra venner og kjente. For å finne disse kan du søke på ditt fagområde, både Facebook og LinkedIn har mange ulike grupper for både kommunikasjon, sosiale medier, fundraising og markedsføring, som er mine fagfelt.

I gruppene kan man følge alt fra tips om bloggposter til konkrete diskusjoner om hvordan man tolker Facebook sine retningslinjer (hva som er lov og ikke). På Pinterest kan du også gjøre slike søk og få mye nyttig kunnskap. Her er det faglige ofte fremstilt som infografikk (et oversiktsbilde som skal presentere komplekse, aktuelle temaer på en lettfattelig måte).

Tips:

#4 Gå på frokostseminarer og kurs

Hvis du har mulighet til å komme deg ut av kontoret er frokostseminarer, seminarer og kurs en fin måte å piffe opp jobbhverdagen på. Du kan ta med en kollega eller avtale med en fagligbekjent og det blir også en sosial dimensjon også. Igjen kan du sjekke ut fagforeningen eller bransjenettverket ditt, eller du kan søke på byråer og tjenesteleverandører innen ditt fagområde.

Veldig ofte er frokostseminar gratis og innebærer en liten frokost eller en form for servering i tillegg til et seminar med interne eller eksterne foredragsholdere. Har du mer tid å ta av kan du sjekke om det finnes kurs over en eller flere dager som du kan bli med på. Kursleverandører, utdanningsinstutisjoner, fagforeninger og nettverk arrangerer ulike type kurs eller årlige konferanser.

Tips:

#5 Delta i digitale kurs, foredrag og webinar

Dersom det ikke er så lett for deg å komme ut av huset eller du ønsker å være mer fleksibel, kan løsningen være å følge et digitalt kurs på nett. Det er stadig flere leverandører av kurs som går over kortere og lengre perioder, mange av disse er gratis. Disse kursene er ofte lagt opp med korte videosekvenser og ulike spørsmål og svar og eventuelt oppgaver eller innleveringer. I tillegg finnes det en kursform som kalles webinar eller nettkurs, der folk ringer inn eller logger på et nettsted  til et bestemt tidspunkt og hører eller ser et foredrag live. Av og til er det lagt opp til ulike former for interaktivitet.

#6 Se opptak fra konferanser og slideshare

Visste du at mange arrangører av konferanser og kurs tilgjengeliggjør sine opptak og notater i etterkant? Å finne disse kan være en rimelig å god måte å få med seg nye trender eller fagstoff fra et område man er interessert i. En måte å gjøre dette på er jo å følge bedrifter i sosiale medier(Twitter, Facebook, LinkedIn, Slideshare.net) da de ofte legger ut informasjon om dette der. Konseptet TED er en slik samling satt i system, hvor tusenvis av foredrag om ulike  temaer fra ulike TED konferanser verden rundt om er samlet på ett sted.

  • Kommunikasjon/sosiale medier/markedsføring/web:
  • Fundraising:
  • Produktivitet/ledelse/utdanning:

#7 Ta deltidsutdanninger og nettstudier

Hvis du har riktig god tid, høye ambisjoner og eller tilgjengelige penger kan du ta deltidsstudier eller følge nettundervisning. Her finnes et vell av studier som både er med og uten studiepoeng.

Tips:

Det er altså mange muligheter for å starte din faglige oppdatering allerede i dag! Det er alltid inspirerende å lære noe  noe nytt og det er inspirerende å møte folk som har lært noe nytt.
Vi kan lære noe nytt hver dag.  Finn din egen måte – start i dag!

PS! Det finnes sikkert mange andre gode nettsider, bøker og kurs. Tips gjerne!

Følg meg på (1)

 

2 kommentarer om “7 måter å holde seg faglig oppdatert på!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s