5 måter å feire Valentinsdag med mening

5 måter å feire valentinsdag med mening

I forrige uke blogget Perla Ni, CEO i amerikanske GreatNonprofits, om "5 måter å feire Valentines dag med menig". Nærmere 4000 har lest innlegget om hvordan vi kan gjøre Valentinsdag til noe meningsfylt - både for den vi er glad i og for noen som trenger det mer! La deg inspirere til å utvise raushet og personlig samfunnsansvar ved å handle med hjertet på Valentinsdag 14. februar!

Perla Ni løfter Valentinsdag til nye høyder. Det handler om mer enn å utøse følelser, dyre gaver, fancy middager eller blomster til seg selv og sine kjære. Vi liker å tro at det står til mye verre alle endre steder enn her hjemme. Vi liker fredags-sushi, vin til maten på en tirsdag eller vesker til høyrere pris enn et hel måneds familiebudsjett et annet sted i byen der vi bor. Er det «Vi tåler så inderlig vel all den smerten som ikke rammer oss selv»  som råder her til lands? Mange gir, det vet vi, men flere av oss kan gi enda mer. I Norge har de fleste av oss nok, mange har mye mer enn de trenger og enda mere til, mens andre igjen fremdeles har altfor lite. Vi trenger ikke lete så lenge for å finne ut at det er trengende mennesker her i vårt eget land:

  • Vi leser hyppig om de som fryser i vinterkulda og som trenger et sted å sove for natten(et tilbud med en grense på kaldere enn minus 10).
  • Vi putter penger i gryta til Frelsesarmeen for å hjelpe familier som ikke har råd til å feire jul.
  • Vi hører om de som må møte opp hos Kirkens Bymisjon for å få med seg noe som minner om et fellesskap og en varm middag

Dette er folk som trenger hjelp, omsorg og en håndsrekning hele året! Vi føler oss gode når vi ved høytider eller i ferien gir en liten gave til noen trengende, men «Hvorfor stoppe der?» utfordrer Perla Ni oss?  Hun viser til at det i USA i fjor var utgifter  tilsvarende $ 13 190 000 000 knyttet til Valentinsdag, noe som betyr i snitt ca $ 116,21 pr innbygger. Hvis vi nordmenn bruker ca det samme ville det bety 690 kr pr innbygger og en omsetning på 3,4 millioner kroner. Perla Ni ber oss tenke på hvordan  lokale ideelle organisasjoner kan bruke de pengene (eller deler av dem).

By Stuart Miles freedigitalphotos.net
By Stuart Miles freedigitalphotos.net

5 måter å feire Valentinsdag med mening, satt i en norsk kontekst:

#1
Bli_med_oss_videre_i_2014__-_KirkensBymisjonI stedet for å gå ut på en fin middag, bli hjemme og lag et spesielt måltid for dine kjære. Vurdere å gi pengene du har satt av til noen som lager mat med kjærlighet til de som trenger det:
#2
Snarere enn å kjøpe en bukett blomster(som likevel dør i løpet av noen dager), vurder å gi til et et prosjekt som gjør det mulig for mange å få glede av natur og blomster og del det med dine kjære:
#3
I stedet for en romantisk helg borte, gjør noe gøy hjemme: lag et romatisk eller crazy  telt i stua og overnatt på madrasser! Det vil dere garantert huske til evig tid! Vurder å gi en gave for å hjelpe folk med å finne et omsorgsfullt sted å sove eller være på kalde vinterkvelder:
#4
Vær et fantastisk eksempel for barna, vis dem måter å omfavne andre på. Be dem om å hjelpe deg med å velge et behov som din gave kan fylle.
#5
Hjelp noen i ditt eget nabolag . Du kan oppdage at en pensjonist som bor i nærheten med behov for hjelp til å komme til lege, måke snø eller å få hjelp til å kjøpe dagligvarer :
  • Ta kontakt med frivillighetssentralen der du bor, de vet om noen som trenger nettopp din hjelp
  • Snakk med naboer om dette og finn ut om det er personer som trenger hjelp nettopp i gata di’

Jeg håper at mange vil prøve å gi Valentinsdag en vri i 2014 og at dere vil dele det i sosiale medier med vennene deres, slik at enda flere blir inspirert! Benytt sjansen til å vise din kjære hvor stort hjertet ditt egentlig er! Sammen er vi rausere!

Kilder:

I nestekjærlighetensnavn: Ingen skal måtte sove ute i Vinter-Oslo, www.ivarjohansen.no
Bystyret diskuterer akuttovernatting, http://www.bymisjon.no

PS! Forslagene til prosjekter du kan støtte er tilfeldig valgt, kom gjerne med forslag til flere!

Banner ukeplan

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s